Sabtu, Mac 03, 2012

[ Hebat ] Taktik Perang Paling Unik Dan Gila Semasa Perang Dunia Ke 2

Serangan Kamikaze (Jepun)
Kamikaze adalah serangan berani mati yang melanggar pesawat sendiri ke pihak lawan. Modal berjayanya serangan ini dalam menghadapi sekutu adalah semangat berani mati dan pengabdian terhadap bangsa dan negara. Hebatnya, serangan ini berhasil menenggelamkan 20% kapal sekutu.

Bat Bomb (Amerika)
Kenapa harus kelawar yang jadi pembawa bom?? Soalnya di Amerika sana, kelawar sangat banyak ditemukan dan kelawar boleh sembunyi di tempat-tempat stretegik pada siang hari. Taktik ini dihentikan kerana dinilai belum selesai pada pertengahan taun 1945.

Anti Tank ( kereta tebal) Dog (Soviet)
Anjing-anjing anti tank ( kereta kebal) dilatih untuk mendekati kereta kebal musuh dan meledakkan diri dengan bom yang dibawanya. Tapi sayang, projek ini gagal kerana anjingnya ketakutan tatkala melihat kereta kebal musuh

Meriam Angin (Jerman)

Nama rasminya Wind Kanone. Prinsipnya, mengumpulkan angin di dalam meriam, terus boleh ditembakkan ke musuh. Taktik ini dinilai gagal kerana tak mampu menembak pesawat sekutu sesuai ketinggian yang diharapkan.

Bom Atom (Amerika)
Bom yang satu ini memang menakjubkan. Bom berbahaya yang meragut nyawa penduduk kota Nagasaki dan Hiroshima ini amat segera pembuatannya. Meskipun segera, efek yang ditimbulkan betul-betul luar biasa.

sumber : http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/TKfLI/~3/MrjLNGT_CLA/taktik-perang-paling-unik-dan-gila.html


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

t

k