Khamis, Ogos 27, 2015

>10 tanda kita dah tua…….perlu hayati dan baca,..



1. Dulu,kalau nak membaca… dari jauh pun boleh baca.Sekarang dekat-dekat tak nampak… .kena jauh-jauh sikit.

2. Dulu kalau nak kencing,dari jauh… suuurrrrr!!!!!masuk… ..!!!!.Sekarang,kalau nak kencing,kena dekat-dekat,pelan-pelan lepas… baru masuk…

3. Dulu,masa tidur menghadap muka… rapat-rapat,sekarang,berlaga punggung saje… itu pun dah kira rapat sangat dah tu…

4. Dulu,mana-mana pergi mesti bawa minyak wangi ( dalam kereta ke,handbag ke..),sekarang, bawa juga… tapi minyak angin la…

5. Dulu,pakai baju mesti sama… sama color,sama design,sama brand… sedondon… Sekarang,”Asal kau ada baju nak pakai udah le… !”

6. Dulu,kalau nak kemana-mana,sanggup tunggu bini sampai sejam iron tudung… pakai tudung… ..Sekarang, “Alah… you pakai yang “wrinkle free” tu je la… .!” ( dalam hati… macam la ada orang nak tengok dia… hiyyyy!!!Malam tadi tak mau nak gosok… lembab!!)

7. Dulu sanggup jalan berbatu-batu teman bini shopping,sekarang… tunggu dalam kereta jer.Kejap-kejap SMS… “Lama lagi ker?” “Apa aje yang you cari nie… ?”

8. Dulu,hebat… .!!!sebulan sampai 12 kali… ,sekarang,kalau dapat 12 bulan sekali pun kira hebat juge…

9. Dulu, menunggu pun dah keras… sekarang,menunggu nak keras… .

10. Dulu,isteri nak tidur pakai shorts pun tak boleh,suruh buke… jangan pakai apa-apa.Sekarang,isteri nak tidur pakai kemban pun kena suruh buke juga… .”Pakai baju yang senonoh sikit tak boleh ker… ?

Tazkirah Malam : Berapakah nilai Isteri di mata seorang suami.?


Assalamualaikum… Tazkirah malam ini saya akan mengupas " berapakah nilai seorang isteri di mata suami..tajuk yang boleh dikatakan berat juga ini..

” Berapakah nilai Isteri di mata seorang suami…Ya Allah Tidak Terhitung..” harap mendapat sedikit menafaat ..insyaAllah. betapa besarnya jasa2 seorang isteri pada si suami…tu pun seandainya suami melihat dengan mata hati…bukan dengan mata emosi…silap sikit mahu diceraikan si isteri……

Dalam Islam, wanita sebagai isteri mempunyai hak mendapat nafkah zahir dan batin. Isteri tak diwajibkan bekerja mencari nafkah. Kalaupun dia mempunyai harta atau bekerja, maka hartanya tidak boleh dimakan oleh suami tanpa kerelaanya. Isteri bukan hamba kepada suami. Kalau suami mahu menggaji seorang isteri, berapa agaknya nilai yang mesti dibayar?

Berapakah harganya makanan yg sedap? Berapakah harganya layanan yang memuaskan dari segi seksual ataupun makan minum dan pakai, yang perlu dibayar suami? Berapa harganya penjagaan anak-anak, didikan dan asuhan?

Kalau isteri, ajar semua sekali dengan cara sembahyang, mengajar anak2 hingga mengenal ayat-ayat Al-Quran hingga khatam al-quran, berapa pula nilai harga yang suami patut bayar pada isteri? Harga merawat suami dan anak-anak yang demam kerana terkena hujan petang semalam berapa pula harganya..?. Kalua mengaji jururwat swasta satu jam kena bayar RM 200. Kena suami dan anak2 demam seminggu dah lebih RM 1000 kan.

Apakah nilai upah untuk mengandungkan anak dan melahirkan anak? Upah untuk menghantar nyawa di hujung kerongkong ketika meneran dan menumpahkan darah, berapa pula nilainya? suami boleh bayar ke? Aduhai suami yang beriman, tak akan dapat dihitung harga pengorbanan isteri.Tak semua suami yang sedar akan pengorbanan isteri. Lebih2 lagi isteri yg tak bekerja jadi korban keegoan suami.

” dah la tak bekerja..asyik nak menyusahkan saja..” begitulah kalau menggunakan temperamen emosi sebagai cara mendirikan rumahtangga. Seorang isteri bukanlah malaikat yg sentiasa perfect dalam segala-galanya. Disebabkan kelemahan2 yg begitulah si isteri memerlukan suami di sisi. Tak mungkin ada isteri yang hebat segala-galanya. mana adakan superwomwn atau istilahnya kan?. Semua tu karut. Begitu pula suami perlukan khidmat isteri untuk menolong menyempurnakan apa saja yang tak ada pada dirinya. Kalau suami kurang sifat lemah lembut dan sabar, maka si isteri yang akan melengkapkan semua kekurangan suami itu. Begitulah sebaliknya jika si isteri kurang sifat cekalnya maka suamilah berperanan memberi rangsangan dan semangat kepada isteri.

orang kata…” duit adalah segalanya di dunia ini? betul ke.?” ada juga benarnya pendapat spt ini. Nak sedekah pun kena ada duit. Duit yang berkat akan menjdikan kita lebih takutkan Allah SWT. Bersyukur ketika kita mendapatkannya dan redha jika hilang di tangan kita. Kalau duit yang menyebabkan rumahtangga hancur, itu dinamakan duit panas yang tak berkat..minta dijauhkan..Sebagai seorang isteri..anda sangat berharga..tiada nilainya jika nak dibandingkan dgn wang ringgit berjuta sekalipun. Tunjukkan lah maruah anda dengan kasih sayang dan bertanggungjawab terhadap keluarga. Di sisi Rasulullah SAW, ada Saidatina Khadijah RA bukan hanya menyayangi Rasulullah SAW, memberinya anak-anak yang ramai, bahkan memberi sumber kewangan bagi menolong dakwah baginda.

wasalam..

Rabu, Ogos 26, 2015

[ hebat ] Kerana TERLALU KAYA Lelaki Ini Buat Rumah Daripada Duit..


Seorang jutawan di Hungary telah membuat rumah daripada duitnya..yang terlalu banyak..[ tak tahu dah nak buat apa dengan duit..akibat terlalu banyak..]













memang sangat kaya...


Cara Memasukkan Powerpoint ke Site/Laman P dan P (Frog VLE)





Cara Memasukkan Powerpoint ke Site/Laman P dan P (Frog VLE)




Panduan upload file ke google drive dan embed ke VLE







Panduan upload file ke google drive dan embed ke VLE ini sangat penting untuk semua guru bagi melicinkan lagi pdp di sekolah..








Tutorial Frog VLE (Guru) - Bagaimana Menggunakan Dashboard Sekolah Untuk Berkomunikasi





saya yakin semua guru sedang memikirkan dengan serius bagaimana menggunakan Frog VLE ini semasa pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Bagi membantu para guru untuk lebih memahami saya masukkan cara-cara Menggunakan Dashboard Sekolah Untuk Berkomunikasi



semoga mendapat sedikit menafaat.




Isnin, Ogos 24, 2015

Jom Lihat Ubari Sand Sea Tasik Yang Sangat Cantik Di Libya.


Inilah dia Ubari Sand Sea,terletak di barat Libya. 200,000 tahun yang lampau kawasan ini  merupakan suatu kawasan yang subur dengan beberapa batang sungai yang luas. Namun sejak 3000 hingga 5000 tahun yang lalu, perubahan iklim telah mengakibatkan kawasan ini menjadi kering. Pada masa ini terdapat kira-kira 20 tasik di Ubari Sand Sea- Oasis yang dikelilingi pokok palma yang sangat cantik pemandangannya.

ubari-lakes-11

ubari-lakes-10

ubari-lakes-3

ubari-lakes-7

ubari-lakes-6

ubari-lakes-5

ubari-lakes-4

ubari-lakes-1

ubari-lakes-2

t

k