Rabu, Februari 15, 2012

[ gambar ] Inilah budak 2 tahun yang suka makan batu dan pasir

Sekali pandang tak ada yang aneh daripada anak pasangan Yusran dan Salma, warga Sulawesi Selatan. Namun jangan terkejut jika mengetahui benda yang dimakan oleh kanak-kanak berumur lima tahun bernama Panji ini.

Menurut orangtuanya, sejak berusia satu tahun, Panji memiliki kebiasaan buruk. Anaknya itu gemar makan pasir dan batu. Walaupun telah duduk di bangku taman kanak-kanak, kebiasaan buruknya ini tidak berubah. Keluarga dan teman-temanya pun tidak boleh berbuat apa mencegah Panji mengambil batu.

Menurut teman-temannya, Panji hanya mahu makan batu ketika tidak ada yang memperhatikan kebiasaan buruknya ini. Jika dilihat orang, dia merasa malu. Keluarga mengetahui Panji masih terus melakukan kebiasaan buruk ini setelah memeriksa kotoran kanak-kanak yang mengandung batu dan pasir.

Ironisnya, jika Panji tidak makan batu dan pasir dalam sehari, menurut keluarga, ia akan sakit dan badannya lemas. Keluarga pun hanya boleh pasrah, pasalnya selama ini Panji pun tidak pernah mengadu sakit perut akibat kebiasaan buruknya ini. Hingga kini Panji belum pernah menjalani pemeriksaan kesihatan.(ACH/L6)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

t

k