Khamis, Februari 16, 2012

[ gambar sebenar ] Bayi Di Dalam Kandungan Yang MenakjubkanInilah gambar embrio yang sedang membesar, seperti yang dikeluarkan oleh Majalah Life pada tahun 1965. Inilah embrio minggu ke 5. Di mana dianggarkan panjang embrio adalah 9mm. Mukanya berkembang menjadi mulut, hidung dan mata.Teknologi canggih sekarang membolehkan kita merakam gambar yang jelas yang boleh diperbesarkan dan memang menakjubkan sekali. Beberapa gambar ini diambil melalui kamera biasa yang dipadankan dengan Lensa Makro, di mana gambar-gambar ini diambil melalui endoscope. Teknologi ini membolehkan Nilsson mengambil gambar dan diperbesarkan hingga beribu-ribu kali pembesaran.Minggu yang ke 10, Mata yang separuh tertutup. Ianya akan tertutup sepenuhnya dalam masa beberapa hari.


Minggu yang 16, Janin menggunakan tangannya untuk meneroka persekitarannya..
Janin sekarang boleh memegang dan menarik tali pusat. Tulang kerangkanya menjadi lebih fleksibel. Pembuluh darah sangat jelas kelihatan di tubuh janin yang nipis itu..


18 minggu, panjang janin 14cm. masa ini janin mampu mendengar suara dari luar..Minggu ke 20- dengan saiz kira-kira 20cm. Rambut yang jarang dikenali sebagai lanugo berada di sekitar kepalanya..

Pada suatu hari Lennart Nillson mendapat satu idea, mengapa beliau tidak mengambil gambar bayi yang sedang berada di dalam kandungan? Jadi beliau mengambil langkah-langkah tersebut dengan mengambil gambar-gambar yang menakjubkan daripada
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

t

k