Selasa, Februari 07, 2012

Inilah wajah comel bayi yang dilahirkan walaupun ibunya telah meninggal dunia selama 2 hari

Ini wajahnya ketika dia baru dilahirkan...




Ini wajah apabila sudah membesar..comel


Kejadian kelahiran ini mengejutkan dunia perubatan

Kejadian luar biasa menggegarkan dunia kedoktoran. Seorang ibu yang dipastikan telah meninggal dunia, ternyata masih boleh melahirkan bayi mungil dengan sempurna. Berita ini mendadak tersiar ke mana-mana dan menjadi bahan perbincangan medik.

Mahmoud Soliman sebagai suami yang berumur 29 tahun tak pernah membayangkan boleh menghadapi kesedihan dan kebahagiaan menjadi satu. Isteri yang dicintainya Jayne Soliman 41 tahun, pergi untuk selamanya. Dan sebagai gantinya, ia mendapatkan seorang bayi perempuan cantik yang dilahirkan dari rahim isterinya.

Yang mengharukan, Aya Jayne demikian nama bayi tersebut, dilahirkan dua hari setelah Jayne di nyatakan meninggal akibat otaknya tidak boleh berfungsi lagi. Berkat bantuan medis, Aya bisa dilahirkan dengan selamat.

Sebenarnya kehamilan Jayne tidak bermasalah. Namun di usia kehamilannya yang mencapai 25 minggu, tiba-tiba ia pengsan setelah mengeluh sakit kepala. Segera saja Mahmoud melarikannya ke rumah sakit John Radcliffe Hospital di Oxford. Namun beberapa jam kemudian, pasukan doktor menyatakan otak bekas atlet ski ais nasional Inggris ini sudah mati.

Pasukan doktor mencoba membantu jantung Jayne agar tetap berdenyut dengan beragam peralatan. Upaya ini dilakukan agar bayi yang berada di perut Jayne boleh tertolong. Jayne diberi dua dosis besar steroid, sehingga jantung bayinya boleh berkembang. Dan akhirnya, aya Jayne pun bisa lahir dengan selamat melalui operasi cesar.

Setelah diangkat dari rahim Jayne, Aya sempat diletakkan di pangkuan ibunya untuk memberi sedikit waktu bagi keduanya untuk bertemu. Setelah itu Aya langsung dilarikan ke unit perawa tan intensif. Sedangkan Mahmoud diberi kesempatan untuk mengucapkan selamat jalan kepada isterinya, sebelum akhirnya dokter mematikan peralatan penunjang hidupnya.

Kata "Aya" berasal dari bahasa Arab yang berarti "KEAJAIBAN". Itu merupakan nama yang dipilih Jayne saat masih hidup.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

t

k