Isnin, Jun 03, 2013

[ 10 gambar ] Jom Lihat Ritual Menggali Kubur Untuk Mengganti Pakaian Mayat Di Indonesia

Dengan banyaknya suku yang ada di Indonesia melahirkan banyak kebudayaan yang beraneka ragam dan unik. Toraja adalah salah satu suku yang mempunyai adat unik dalam menghormati kaum kerabatnya yang sudah meninggal dunia. Suku Toraja mempunyai upacara peringatan kematian dengan bayaran termahal dan terunik di Indonesia. Upacara pengebumian di daerah yang terkenal dengan kopinya ini boleh mencapai ratusan juta rupiah. Cara pemakamannya pun cukup unik, dimana mayat di kubur di dinding bukit berbatu

Di Kabupaten Toraja Utara, Sulawesi Selatan, setiap 3 tahun sekali masyarakat yang bermukim di sekitar pergunungan Sesean, menggelar proses adat menukar pakaian jasad ahli keluarga yang yang sudah meninggal ddi dalam peti tempat perkuburan patane. Prosesi adat ini disebut Ma'nene.

Ritual Ma'nene atau menukar pakaian mayat sebutan masyarakat Toraja, diawali dengan berkunjung ke lokasi perkuburan leluhur mereka yang dinamakan patane di Desa atau Lembang Paton, Kecamatan Sariale, yang jaraknya berkisar 28 kilometer dari Rantepao, ibu kota Kabupaten Toraja Utara. Di Patene, mayat moyang (leluhur) mereka yang telah berumur ratusan tahun tersimpan dalam keadaan utuh, kerana sebelumnya diberi bahan pengawet.

Perarakan Ma'nene dilakukan pihak keluarga dengan membersihkan mayat leluhur yang telah berusia ratusan tahun, dengan menggantikan pakaian lama yang digunakan. Lalu seluruh badan mayat dibersihkan dengan menggunakan kuwas. Setelah itu, jenazah tersebut kemudian dipakaikan dengan pakaian baru. Bagi mayat lelaki memakai jas lengkap dengan stelan tali leher hingga kaca mata.

Sebelum membuka pintu kuburan patane dan mengangkat peti mayat untuk di bersihkan,ktetua adat dengan sebutan Ne 'Tomina Lumba, terlebih dahulu membacakan doa dalam Bahasa Toraja kuno, memohon izin kepada leluhur agar masyarakat mendapat rahmat keberkatan setiap musim tanaman hingga tuaian berlimpah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

t

k