Jumaat, Mac 02, 2012

[ gambar ] Jom Tengok Lembu Memakai Kaki Palsu

Meadow nama seekor anaklembu yang pertama di dunia yang mengunakan dua kaki belakang palsu agar oleh kembali berjalan normal. Kaki Meadow terpaksa dipotong kerana kedua kuku kakinya mengalami frostbite (membusuk akibat kebekuan ais).

Lembu yang kini berumur 11 bulan ini ditemukan pada Ogos lalu oleh Nancy Dickenson dan anaknya di sebuah ladang penggembalaan di timur laut New Mexico, Amerika Syarikat (AS). Ketika ditemukan, Meadow nyaris tidak boleh berdiri kerana kedua kuku kaki belakangnya membusuk akibat kebekuan ais Untuk menyelamatkan Meadow agar boleh berjalan normal, Dickenson pun membeli haiwan ternak dari pemiliknya dan segera membawa ke doktor hewan setempat.

Doktor haiwan, dibantu mahasiswa Colorado State University, memotong kedua kaki belakang Meadow dan menyiapkan kaki palsu yang sesuai dengan struktur tulang lembu. 'Meadow merupakan lembu pertama di dunia yang memakai dua kaki palsu,' kata Robert Callan, doktor haiwan yang membedah Meadow.

Dickenson menyatakan biaya pembedahan kaki palsu bagi Meadow mencapai ribuan dolar dan ditanggung penuh oleh dirinya dan keluarga. Nama Meadow yang bererti padang rumput ini diberikan Dickenson sesuai dengan lokasi ketika lembu jenis black angus ini ditemukan.

Kini Meadow boleh berlari dan menyesuaikan diri dengan haiwan ternak lain di Twin Willow, peternakan milik Dickenson. Ketika para tetangga bertanya apakah lembu itu akan dipotong untuk diambil dagingnya, Dickenson menjawab, 'Apakah Anda bergurau Ini bayiku yang baru.'


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

t

k