Rabu, Ogos 15, 2012

Jom Lihat Kota Bewarna Biru Yang Penuh Misteri DI India


Di India, terdapat sebuah kota yang keseluruhan rumahnya bercat biru. Kota tersebut adalah Jodhpur, bandar kedua terbesar di negeri Rajasthan, India. Terletak 335 kilometer (208 mil) barat dari ibu negeri Jaipur.
Kota ini menjadi destinasi pelancongan yang popular, selain keunikan warna biru yang menyelimuti seluruh kawasan, Jodhpur juga memiliki tarikan lain seperti istana dan kuil-kuil. Kota ini juga dikelilingi oleh tembok batu tebal.

Berkunjung ke tempat ini tidak perlu bergantung dengan musim, kerana cuacanya selalu cerah sepanjang tahun. Oleh sebab itu, Jodhpur juga dikenali sebagai "Sun City". Meskipun jolokan yang lebih terkenal disebut sebagai "Kota Biru".  

Yang menarik, alasan penduduk mengecat rumah mereka menjadi biru masih menjadi misteri. Kebanyakannya bila disoal mengapa mereka mengecat rumah mereka dengan warna biru, mereka tidak dapat memberikan jawapan yang pasti.

Namun demikian, beberapa sumber menyebut alasan-alasan berikut ini:

1. Warna biru dipilih mengikut orang-orang berkasta Brahmana yang selalu mengecat rumah mereka dengan warna biru, kerana dewa-dewa biasanya selalu berwarna biru.

2. Warna biru untuk mengusir nyamuk

3. Menurut pendapat penduduk Jodhpur, warna biru dapat mendinginkan suasana rumah.

Untuk menikmati keindahan lanskap Jodhpur, ia boleh dilihat dari tembok Meherangarh. Tembok setinggi 35 meter ini memiliki jendela-jendela batu untuk melihat pemandangan di luar. Dari tempat inilah para pelancong dapat mengagumi jajaran rumah biru yang sampai kini masih diselimuti misteri.   


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

t

k