Khamis, September 20, 2012

[ 3 gambar ] Jom Lihat Pulau Yang Bentuknya seperti bulan sabit dan bintang di Hawaii.


Kekuasaan Allah wujud di mana-mana tak kira di langit atau di bumi. Manusia perlu menjadikan sesuatu yang berlaku itu adalah kekuasaan Tuhan sepenuhnya. Kita biasa melihat lambang bulan dan bintang pada bendera atau di mana-mana sahaja. Namun yang aneh di sini adalah lambang ini dapat dilihat di tengah-tengah lautan yang luas. Ia merupakan sebuah pulau. Gambar ini diambil dari sudut atas dan dapat dilihat sepenuhnya. Ia berbentuk bulan dan bintang. Itulah kekuasaan Allah yang tiada bandingannya.

Pulau ini berbentuk seperti bulan sabit dan bintang, indah bukan? inilah yang dipanggil Molokini.  Molokini merupakan kawah gunung berapi yang tertutupi air laut dan berbentuk sabit, hanya berjarak 2,5 kilometer di lepas pantai Maui, Hawaii. Terletak antara pulau Maui dan Kahoolawe, Molokini sekarang menjadi tempat perlindungan biota bawah laut yang indah. Merupakan bagian dari Maui County, dan salah satu tujuan favorit untuk scuba diving, snorkeling dengan perahu wisata yang banyak berdatangan setiap hari dari pantai selatan Maui.


Bentuk sabitnya yang memberikan perlindungan dari hantaman gelombang dan arus laut membuat daerah ini terkenal sebagai satu dari sepuluh lokasi menyelam terbaik di dunia. Tebing yang terlihat di belakang Molokini turun sedalam 91,44 meter. Sedangkan bahagian dalam teluk yang berbentuk sabit merupakan tempat batu karang dengan pemandangan bawah laut yang paling indah di dunia dan paling  jelas sedalam 45,72 meter. Perairan ini adalah tempat sesui bagi sekitar 250 spesies ikan.

Molokini, sebuah pulau tak berpenghuni, dengan massa tanahnya hanya 23 hektar.


[Image: 6.jpg]

semasa air surut
[Image: lrg_map.jpg]
[Image: bob_molokini.jpg]

semasa air pasang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

t

k