Selasa, September 18, 2012

Perebutan Pulau Diaoyu China dan Jepun diambang perang
Perebutan wilayah antara China dan Jepun semakin memuncak semalam ketika Beijing menghantar kapal peronda berhampiran kepulauan Laut China Timur bagi menunjukkan kemarahan berhubung usaha Tokyo membeli sebahagian besar kawasan daripada pemilik persendirian.

Ketibaan dua kapal peronda daripada Pengawasan Marin China ke kepulauan itu bertujuan mengukuhkan tuntutan China, kata agensi berita rasmi Xinhua. Agensi marin itu ialah pasukan separa tentera yang kapalnya dilengkapi senjata ringan dan Xinhua berkata ia termasuk rancangan mengawal kedaulatan China di kepulauan itu.

Kepulauan berbatu itu, dikenali sebagai Senkaku di Jepun dan Diaoyu di China, menjadi punca pertelagahan berulang kali antara kedua-dua negara dan juga dituntut oleh Taiwan. Perbalahan itu semakin memuncak beberapa bulan ini, sebahagiannya disebabkan gabenor Tokyo mencadangkan pembelian pulau itu dan membangunkan ia

Disebabkan sebuah pulau yg dinamakan pulau diaoyu..satu banner yg tertulis tokey kedai akan bagi potongan 15 percent pada setiap pelanggan yg menjerit Pulau Diaoyu milik China..diskaun akan jadi 20 percent jika pelanggan itu menjerit Jepun tu pun milik china juga..Restoran sushi milik orang Jepun yg berjaya dihancurkan..jelas tertulis pelancong Jepun tidak akan dilayan.kereta berjenama dah bernombor pendaftaran jepun dipecahkan dan bangunan pemilik jepun dibakar..protes bertukar menjadi ganas..akak ni cuba menyelamatkan kereta jenama jepun nya dari dihancurkan..akak yg sorang ni pulak tak boleh buat apa selain dari selamatkan nyawa sambil melihat kereta kesayangan nya dibaraikan..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

t

k