Ahad, Julai 03, 2011

Gigi Dipasang Sebagai Pengganti Mata!
VIVAnews.com | Martin Jones 12 tahun, dia mengalami kebutaan. Bahkan selama itu,lelaki 42 tahun ini tak pernah melihat wajah isteri yang dinikahinya empat tahun lalu.

"Aku bertemu dengan isteriku saat buta. Ketika aku tahu ada kesempatan untuk boleh mengembalikan penglihatan, isteriku adalah orang yang pertama ingin aku lihat," kata Jones seperti dikutip dari laman Telegraph.

Lelaki yang berkerja sebagai tukang bangunan ini mengalami kebutaan akibat ledakan aluminium putih ketika sedang bekerja. Ia menderita luka terbakar 37 peratus. Matanya buta dengan keadaan mata kiri hancur.

Jones baru boleh melihat kembali setelah melakukan transplantasi gigi. Melalui operasi yang memakan waktu selama lapan jam, satu gigi depan Jones dicabut untuk digunakan sebagai lensa di mata kanannya.

"Aku merasa sangat bahagia penglihatanku boleh kembali. Aku tidak boleh menggambarkannya, tidak bisa dilukiskan dengan kata-kata. Aku buta selama 12 tahun, saat penglihatanku kembali semuanya berubah," Jones menambahkan.

Christopher Lui, ahli bedah kornea, Sussex Eye Hospital, Brighton, yang melakukan transplantasi gigi revolusioner itu. Ia mengambil satu gigi taring Jones yang diubah menjadi dudukan lensa optik, dengan pengeboran lubang di dalamnya.

Lui kemuian memasukkan gigi itu ke dalam pipi selama tiga bulan untuk menumbuhkan jaringan baru dan pembuluh darah. Prosedur selanjutnya adalah melakukan operasi rumit untuk memasukkan 'gigi' itu ke bola mata Jones.

"Saat aku dengar pertama kali teknik tersebut aku tidak percaya. Begitu juga teman-temanku. Tetapi ketika aku melepaskan kacamata, Oh Tuhan, mataku seperti dalam filem sains fiksyen, mereka pun percaya aku boleh melihat," ujar Jones.abg nik

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

t

k